Už nemůžu dál, chci dát výpověď v práci!

Máte dojem, že už v práci nemůžete dál a každý další den vás vyčerpává víc a víc? Práce vás baví, ale vaše kolegyně vám dělá ze života hotové peklo. Známe to všichni, kdo někdy zažili náročné mezilidské vztahy v práci.

Toxická kolegyně, která vás neustále vyčerpává a každodenní setkání s ní vám berou veškerou energii. Je manipulativní a povýšená vůči vám. Necítíte se v její přítomnosti dobře a nikdy nevíte, jak zareaguje, a pořád musíte být ve střehu.

Tyto každodenní interakce vás vyčerpávají, netěšíte se do práce a doma nestále nad tím přemýšlíte a myšlenka na výpověď se vám zdá jako jediné východisko.

Ale co kdybych vám řekla, že to není nutné? Existují i jiné možnosti, jak tuto situaci zvládnout.

Pojďme se podívat na příběh Aničky (jména v tomto článku jsem upravila, ale příběh je skutečný), která se ocitla v podobné situaci a přišla za mnou s otázkou jestli ji v této situaci můžu pomoc.

👱‍♀️Anička pracuje jako učitelka v mateřské školce. Všechno bylo v pořádku, dokud do kolektivu nepřišla na její doporučení kamarádka ze střední školy.

Ona kamarádka říkejme ji třeba Adéla👧 začala vytvářet napětí mezi zaměstnanci, byla velmi manipulativní a sebe postavila do role největší oběti.

👉Především Aničku za jejími zády pomlouvala jako člověka, který ji v ničem nepomůže, neděla svou práci pořádně, všechno kolem dětí dělá za ní....

👉Ve třídě před dětmi i asistenty podkopávala její autoritu. Práci Aničky prezentovala jako svou a svou neschopnost zase prezentovala jako její.

👉Byla velmi nedůtklivá a neustále vytvářela konflikty. Určité osoby ve vedoucích funkcích si cíleně zpracovávala na svou stranu.

Posledním zlomem bylo, když před ředitelkou prohlásila, že Anička není pro tuto práci vhodná. Tvrdila, že by ji sama zvládala lépe, protože Anička údajně nemá ráda děti, je na ně přísná a chová se k nim nevhodně.

Přitom právě ona sama se chovala přesně tak, jak Aničku obviňovala.

Anička byla po nějaké době na pokraji sil, každé ráno do práce vstávala s obavami a ztrácela motivaci🤨

👉Jednak si vyčítala a měla vztek na sebe, že Adélu doporučila a přivedla do kolektivu.

👉A také si uvědomovala svou neschopnost se této situaci postavit. 

Po několika měsících frustrace byla na pokraji toho, aby podala výpověď. Ale než to udělala, naštěstí se rozhodla přijít za mnou a vyzkoušet Body kód💥

🍀Ten jí pomohl uvědomit si jednu zásadní věc, že klíč ke změně celé situace má ona sama.

A právě tady přichází první důležitý bod:

1. Změňte svůj vnitřní postoj

Někdy se zdá, že jsou problémy v našem okolí neřešitelné, ale často jsme klíčem k jejich řešení my sami. Anička si uvědomila, že chování Adély v ní vyvolává emoce, které vycházejí z jejích vlastních vnitřních bloků a přesvědčení.

Její nízké sebevědomí a strach z konfliktu vedly k tomu, že její chování neustále přijímala a nechala ho na sebe působit.

Jakmile si to uvědomila, začala pracovat na svém sebevědomí a přehodnotila svůj postoj. Naučila se lépe komunikovat a nastavit si hranice.

Tím, že změnila svůj přístup, změnilo se i chování Adély. Ta už neměla takový vliv, Anička se naučila na její výpady nereagovat emocionálně a tím přestaly mít na její náladu tak devastující účinek.

2. Naučte se nastavit hranice

Jednou z nejdůležitějších dovedností, které musíme v práci zvládnout, je umět si nastavit hranice. Toxické osoby mají často tendenci testovat, kam až mohou zajít, a pokud jim to dovolíme, mohou nás zcela vyčerpat.

👉Nastavení jasných hranic je klíčové – znamená to stanovit limity, které už nedovolíte překročit.

Jak toho dosáhnout? Zkuste si připravit několik klíčových frází, které můžete použít, když se situace vyhrotí. Například:

  • „Respektuji tvůj názor, ale nesouhlasím s tím.“
  • „Můžeme to probrat profesionálněji?“
  • „Tento tón rozhovoru je mi nepříjemný. Můžeme pokračovat v klidu?“

Tyto fráze Pavle pomohly udržet situaci pod kontrolou, aniž by se musela dostávat do ostrých konfliktů.

3. Uvolnění vnitřních bloků

Přesvědčení, která si o sobě nosíme, často určují, jak se k nám ostatní chovají. Pavla díky Body kódu zjistila, že má hluboko zakořeněný pocit, že není dost dobrá a že musí být vždy milá a ustupovat, aby si zajistila přijetí. Když jsme tento vnitřní blok identifikovaly, mohla na něm začít pracovat.

Existuje mnoho technik, jak tyto vnitřní bloky uvolnit. Zde jsou některé tipy, které můžete vyzkoušet:

  • Meditace a mindfulness – pomáhají zklidnit mysl a získat nadhled nad situací.
  • Afirmace – pozitivní tvrzení, které opakujete každý den, aby se posílilo vaše sebevědomí. Například: „Jsem schopná a zasloužím si respekt.“
  • Práce s certifikovaným praktikem Emočního kódu, Body kódu a Belief kódu – někdy potřebujeme odborníka, aby nám pomohl odhalit naše skryté bloky a naučil nás, jak je překonat.

4. Vyhledání podpory

Pavla se naučila, že nemá smysl všechno zvládat sama. Najít si někoho, s kým můžeme situaci probrat, je často zásadní krok k tomu, abychom se posunuli dál. Ať už to bude důvěryhodný kolega, kamarád, rodina, nebo profesionální kouč – podpora ostatních nám pomáhá vidět situaci z jiného úhlu a najít nové způsoby řešení.

A jak dopadl příběh Aničky?

Anička nakonec Adélu v práci nepřemohla konfrontací ani výpovědí, ale tím, že začala pracovat sama na sobě. Změna vycházela z ní, a jakmile změnila svůj přístup, situace se začala zlepšovat🙏

Ostatní kolegové brzo přišli na to, kde je zakopaný pes a situace se zklidnila. Přestože jsou stále na jednom oddělení je vše v pořádku.

 

Je důležité si uvědomit, že někdy nemusíme měnit ostatní, ale stačí změnit to, jak k nim přistupujeme.

 

Pokud se i vy nacházíte v podobné situaci, zkuste si položit otázky:

  • Co ve mně vyvolává reakce na chování kolegů?
  • Jaké jsou mé vnitřní bloky, které mi brání nastavit si zdravé hranice?
  • Jak mohu změnit svůj přístup a tím ovlivnit situaci?

Závěr

Toxické vztahy na pracovišti mohou být vyčerpávající, ale nejsou neřešitelné. Klíčem k tomu, abyste si uchovali svou duševní pohodu a nepřemýšleli o výpovědi, je naučit se nastavovat hranice, pracovat na svém sebevědomípřehodnotit svůj vnitřní postoj.

Jakmile si uvědomíte, že máte moc změnit to, jak vás ostatní ovlivňují, získáte zpět kontrolu nad svým pracovním prostředím. Zkuste to – někdy je řešení blíže, než si myslíme😉

Někdy se navzdory našemu úsilí nedaří situaci změnit a stále máme pocit, že nám v tom něco brání. Možná vás brzdí uvězněné emoce, energetické nerovnováhy nebo nastavené vzorce v podvědomé mysli.

V takových případech může být velmi užitečná metoda Emoční kód, Body kód, Belief kód které pomáhají identifikovat a uvolnit tyto emoční zátěže, čímž obnovují rovnováhu a umožňují nám plně využít potenciál pozitivního myšlení.

Více o metodách si přečtete v samostatných článcích:

Jak vám Emoční kód pomůže žít šťastnější život?

Co je Body code?

Vyzkoušejte sezení zdarma, zde!

Tipy, co dál

  • Projděte si mé články na blogu, dozvíte se více.
  • Napište mi na: info@pavlasochova.cz
  • Objednejte se na sezení zdarma, zde!

Budu se na Vás těšit.

S úctou

Pavla S.

Jsem certifikovaný praktik metody Emoční kód a Body kód. Pomůžu vám uvolnit uvězněné emoce a energetické nerovnováhy a bloky v těle, což vám přinese úlevu od fyzických a psychických problémů a obnoví celkovou pohodu. Díky tomu můžete žít svobodnější, vyrovnanější a naplněnější život.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.